اظطراب در کودکان

اضطراب در کودکان از متداول ترین مشکلاتی است که در برخورد با خانواده های دارای مشکل دیده می شود.

اما این اضطراب در مقایسه با اضطراب بزرگسالی متفاوت است. باید توجه داشت اضطراب بزرگسالی به معنی احساس نگرانی ، دلواپسی و دلشوره بدون منبع بیرونی و بدون دلیل و نامشخص است. و این حالت با استرس بسیار متفاوت است .علی الرغم شباهات زیادی که علائم استرس با اضطراب دارد اما استرس منبعی بیرونی و مشخص دارد. برای مثال ما در مواجهه با مشکلات،ترسها،برخوردها،آزمونها وحتی در مواقع هیجانی شدید دچار استرس می شویم و این حالت پاسخ ارگانیسم بدن به فعل و انفعالات شیمیایی مغز می باشد. اما به اشتباه ما آن را با اضطراب اشتباه می گیریم. و جالب اینجاست که گاها این امر توسط متخصصین نیز اشتباه گرفته می شود مثلا به کرات شنیده ایم که می گویند اضطراب آزمون یا اضطراب ریاضی !!

اما در کودکان اضطراب معنای پیچیده تری دارد. همانطور که مشخص است کودک بواسطه عدم رشد سیستم حافظه و نیز عدم انطباق محیطی و نیز دامنه تفکری رو به رشد خود قدرت پردازش ذهن را ندارد و تقریبا در سنین ابتدایی رشد خود دید و تفکری عینی دارد یعنی فقط درک ملموسات و موارد قابل مشاهده را دارد. پس این اضطراب چگونه معنا می یابد؟

برای کودک تنها یک عامل باعث ایجاد حالت دلواپسی و نگرانی می شود. و آن چیزی نیست غیر از احساس ناامنی. این احساس ناامنی در وجود تعارضات برای کودک رخ می نماید. احساس ناامنی به معنای (( من خوب نیستم )) و .... دیگران مرا دوست ندارند ... ، ذهن کودک را به سمت احساس اضطراب می برد. احساسی که منجر به گوشه گیری ،انزوا، پرخاشگری و یا اختلالات کودکی نظیر ناخن جویدن، شب ادراری، و حتی در مواقع شدیدتر به اضطراب جدایی منجر می شود.

از عوامل بسیار مهمی که در بروز اضطراب تاثیر دوچندانی دارد مشکلات ارتباطی والدین می باشد. معمولا برخورد سرد و انفعالی پدر و مادر با یکدیگر و عدم مهارت ارتباطی با کودکان می تواند این احساس خوب نبودن را تقویت کند. زیرا کودک با احساس خودمحوری ، به معنای اینکه همه چیز به خاطر من است و ارتباط والدین به خاطر من است، خود را در تعارضات عمیقی پیدا می کند که بواسطه عدم قدرت بیان و تخلیه این احساسات متناقض به اضطراب دچار خواهد شد.

البته بروز اضطراب می تواند ناشی از مرحله ایی از رشد کودک باشد که مستلزم حفظ آرامش و سعه صدر والدین باشد. این را به خاطر داشته باشین دنیای کودکان دنیایی پر رمز و راز است که دریچه ورود به آن کودک شدن است. شاید تغییر صدا و ریتم بدنی و جست وخیزهای کودکانه برای ما بزرگسالان نوعی بازی باشد ولی برای کودکان به معنای واقعی زندگی است.

روزگارتان شاد و سرشار از امیدواری.....

خدمات درمانی ارائه شده

متخصصین و پرسنل حرفه ای

مشاوره هایی که تقدیمتان شد

  • آدرس : اهواز - خیابان آزادگان - خیابان 24 متری - بین دیده بان و شریف زاده - مجتمع شمخانی - واحد 10
  • تلفن تماس : 32234618-061
  • نمابر (فکس) : 32234618-061
  • پست الکترونیک : Info @ Navidemehr.ir