فیزیوتراپی سالمندان در منزل
فیزیوتراپی سالمند در منزل
کهولت سن با پیامدهای منفی زیادی همراه است. در این دوره از زندگی ناتوانی حرکتی _ عضلانی، درد در اندامها، آرتروز و بیماریهای زیادی، سراغ عزیزان سالخورده شما میآیند و شما را به فکر راه چاره برای درمان و مقابله مشکلات سالمندتان میاندازند. رفت و آمد و مراجعه به مطب فیزیوتراپیست و پزشک نیز برای سالمند و خانواده سالمند همراه با چالشهایی است. از انتظار برای رسیدن وسیله نقلیه عمومی گرفته تا انتظار در ترافیک سنگین و صف بیماران همگی میتوانند برای سالمند، سخت و غیر قابل تحمل باشد.
انواع فیزیوتراپی سالمندان
فیزیوتراپی سالمندان، به آنها در مقابله با پیری و عوارض آن کمک میکند. علاوه بر این افراد سالخورده، با سیستم ایمنی ضعیف، ناتوانی در حفظ تعادل و پیری اندامها، بیشتر از سایر افراد مستعد بیماری خواهند بود. کم نیستند بیماریهایی که راه درمان آنها فیزیوتراپی است. در ادامه به بررسی تعدادی از بیماریهایی که فیزیوتراپی در منزل راه درمان آنها است میپردازیم.
سکته قلبی و مغزی
افراد سالخورده بیشتر از سایرین به سکته مغزی و بیماریهای قلبی دچار میشوند. توانبخشی میتواند درمان مناسبی برای این دو عارضه باشد. در سکته مغزی یکی از عروق خونی مغز آسیب دیده و دچار پارگی میشود، در مشکلات قلبی نیز عروق دچار مشکل یا انسداد میشوند که هردو برای سالمند پیامدهای منفی و ناتوانیهای زیادی را به همراه خواهد داشت. در این شرایط برای بازگشت تواناییها به حالت عادی، فیزیوتراپی یک روش کارآمد است.
آرتروز
خشک شدگی، تورم و کاهش دامنه حرکتی در مفاصل همگی از نشانههای آرتروز در سالمند هستند. سالمندان مبتلا به آرتروز، درد شدیدی در مفاصل را تجربه میکنند. این افراد برای بهبود و کاهش درد باید هرچه سریعتر به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کرده و مشکلات خود را با او در میان بگذارند. کار درمانی، ورزش درمانی، تغییر سبک زندگی و…تعدادی از روشهایی است که متخصص برای درمان سالمند به کار میگیرد.
پارکینسون
یکی دیگر از بیماریهایی که میتواند سالمند را درگیر کند، پارکینسون است. این مشکل مغزی که با لرزش بدن همراه است پارکینسون نام دارد. پارکینسون در سالمندان همراه با اختلالاتی در حفظ تعادل و راه رفتن نیز ظهور میکند.
سایر بیماریهایی که با توانبخشی درمان میشوند شامل:
کاهش دامنه حرکتی
سستی و رخوت
دمانس شکستگی استخوان
پیچ خوردگی مفاصل
پوکی استخوان
توانبخشی سالمند در منزل چگونه است؟
امروزه اغلب افراد شاغل هستند و زمان کمی برای مراجعه سالمندشان به کلینیکهای درمانی در اختیار دارند. در این میان افرادی تصمیم میگیرند از درمان فیزیوتراپی در منزل بهره بگیرند و بدون دغدغه و با خیال آسوده به انجام فعالیت روزمره میپردازند. آنها این امکان را دارند که بدون هیچ اختلالی در برنامه روزانه از سالمند خود مراقبت و او را درمان کنند. فیزیوتراپ سالمندان پس از حضور در منزل شما در دو مرحله به درمان عزیزان شما میپردازد. او در مرحله اول وضعیت سالمند را بررسی میکند. فیزیوتراپیست برای انتخاب روش مناسب درمان، درباره مشکلات سالمند از او سوال میپرسد و از او میخواهد سابقه بیماری، ناتوانیها، نقطه درد در بدن، زمان شروع و…را مشخص کند.
پس از این مرحله، متخصص اطلاعات را در ذهن خود تدوین کرده و تشخیص میدهد که سالمند به چند جلسه فیزیوتراپی و به چه نوع تمریناتی برای حل مشکلات خود نیاز دارد.
حرکات فیزیوتراپی برای سالمندان بسته به نوع بیماری متفاوت است اما فیزیوتراپ با ارزیابی که قبلا انجام داده این حرکات را مشخص میکند و با برنامهریزی برای انجام آنها، درمان آغاز میشود.