در این مقاله به بیماریهای روحی و روانی در سالمند –پرستاری از سالمند در منزل می پردازیم.
پیرشدن آن چنان شگفت آور است که اغلب در باور ما نمی گنجد که روزی به سراغ ما هم بیاید، از آنجا که انتقال از دوران جوانی به پیری، تدریجی است لذا تغییرات ناشی از آن قابل حس کردن نیست. پیری به عنوان یکی از دوران های عمر انسان، نوعی بلوغ بیولوژیکی، جسمی، روانی و کمال یافتگی است و یک سرنوشت زیست شناختی است .
دربسیاری از کشورها حدود سن بازنشستگی ۶۰ تا ۶۵ سالگی است. اما حتی در درون فرهنگ های مختلف موجود در یک کشور هم تعریف یکسانی از سالمندی وجود ندارد به همین دلیل متخصصان پیری شناسی نیز از تعریف سالخوردگی دست کشیده اند.تحقق پیری مستلزم وجود شرایط مناسب زیستی می باشد و هر فردی که از حوادث و بیماری های دوران زندگی در امان بماند، می تواند سالمندی را تجربه کند ، به این معنی که کسی که زندگی می کند، پیر شدن برایش سرنوشتی حتمی می باشد و حتی پیشرفت های حیرت آور جهان امروز نتوانسته است در آن تغییری ایجاد کند یا مانع آن شود.
بیماری های روحی و روانی در دوران سالمندی را بشناسید
تعاملات روان شناختی و اجتماعی پیچیده در دوران بزرگسالی باعث بروز بیماری های روحی و روانی در دوران سالمندی می شود. شایع ترین بیماری در دوران سالمندی ، افسردگی و اختلال شناختی است و فوبیا، الکلسیم و خطر خودکشی با افزایش سن بالا می رود، به طوری که حدود۲۰ درصد خودکشی ها را افراد بالای۶۵ سال مرتکب می گردند. اختلالات روانی سالمندان قابل پیشگیری است. اما اگر چنین بیماری هایی به موقع تشخیص داده نشوند و در مان به موقع انجام نشوند ، ممکن است نیاز به بستری در این بیماران اتفاق بیفتد.
بیماری های روحی و روانی شایع در سالمندی : نسیان آور، بیماری آلزایمر ، دمانس مولتی انفارکت، بیماری پیک، کره هانتینگتون، هیدروسفالی با فشار نرمال، افسردگی، دمانس کاذب، اختلال دو قطبی، اسکیزوفرنی، اختلال هذیانی، اختلال اضطرابی، اختلالات شبه جسمی، الکلسیم و وابستگی دارویی، پر خوابی و بی خوابی و…..
احساس سرگیجه و دوار، شکایتی شایع در سالمندان است و ممکن است موجب شود که بیمار به خاطر ترس از افتادن، دست از فعالیت بردارد. علل سرگیجه در سالمندان گوناگون است و مشتمل بر کم خونی، فشار خون پایین، آریتمی های قلبی- عروقی، بیماری گوش میانی و بیماری منیر است.
روش های موثر در درمان بیماری های روحی و روانی در سالمندان
تشخیص بیماری سالمند با روان درمانی امکانپذیر است تا بتواند با مسائل و مشکلات هیجانی محیط اطرافش کنار بیاید و بتواند رفتار خود و تاثیر رفتار خود را بر دیگران بشناسد. می توان اعتماد به نفس و روابط بین فردی را به وسیله پروان درمانی بهبود بخشید.
هدف کلی از روان درمانی سالمند کمک به اوست برای کاهش شکایات، برقراری دوستی و حفظ آن.
بهبود سالمند در روش گروه در مانی
گروه درمانی فرصتی است که از طریق آن سالمندان فرصتی برای کمک به یکدیگر و بالا بردن اعتماد به نفس خود به دست می آورند. تعامل گروهی برای سالمندان مبتلا به دمانس خفیف تا متوسط نیز کمک می کند که فعال و واقف به زمان و مکان باقی بمانند.
بهبود سالمند در روش خانواده درمانی
درگیر ساختن خانواده و یا پرستار سالمند در فرایند درمان نه تنها مطلوب، بلکه ضروری است. مسائل قابل طرح در روان درمانی خانواده، بسیار گوناگون ومشتمل بر توزیع منابع خانواده درتامین مراقبت از بیمار، نگرش فرزندان نسبت به والدین و نیاز والدین برای درمان، نقش پدر بزرگ و مادربزرگ و ارزیابی تعارض های خانواده می باشد.
بهبود سالمند در روش روان درمانی کوتاه مدت
شناخت درمانی، به روش ایجاد اصلاع در تفکر ، به سالمندان کمک می کند. کسانی که تصور می کنند برای ورزش، یادگیری چیزهای تازه، کسب مهارت های جدید یا کمک به دیگران و کار در مشاغل تازه سالخورده هستند، با مداخله روان درمانی مستقیم، مستعد تعدیل دگرگونی های شناختی می گردند.
افزایش امید به زندگی در سالمندان از طریق برنامه های آموزشی
کتاب هایی خاص که در آن به بررسی مسائل خاص سالمندان بپردازد از جمله ضروریات سالمندان است ، مطالبی مانند پزشکی سالمندان. همچنین می توان از طریق ارائه برنامه های آموزشی برای پرستار سالمند در زمینه خدمات مراقبتی سالمندان ، پرستار سالمند را برای نگهداری از سالمند در منزل خودشان تربیت نمود.